opc_loader

Schaakwonder; Hoe Magnus Carlsen de jongste grootmeester ter wereld werd

 

 

Een meeslepend relaas, maar ook een leerzaam schaakboek’ Jan Timman

 

Dertien jaar, vier maanden en zesentwintig dagen oud was Magnus Carlsen toen hij de jongste schaakgrootmeester ter wereld werd. De plaats van dit verbluffende record: Dubai. De datum: 26 april 2004. Gretig stortte de internationale pers zich op het Noorse wonderkind. De Washington Post noemde hem zelfs ‘de Mozart van het schaken’.
*
Een paar weken daarvoor zette Magnus Carlsen de schaakwereld al op z’n de kop toen hij in Reykjavik eerst oud-wereldkampioen Anatoly Karpov versloeg en vervolgens remise speelde tegen niemand minder dan Garry Kasparov. Nadat hij later een tweede partij tegen de nummer één van de wereld had verloren, verzuchtte de 13-jarige Magnus zonder een spoortje ironie, ‘Ik speelde als een kind’.
*
Schaakwonder is het sprookjesachtige verhaal van de opkomst van Magnus Carlsen en Simen Agdestein is de ideale verteller. De afgelopen vier jaar was Simen Agdestein de schaaktrainer van Magnus. Meer dan eens moest hij zichzelf in z’n arm knijpen uit verbazing over de flitsende vooruitgang die zijn pupil boekte.

Agdestein (1967) is zelf ook een opmerkelijk talent, of beter gezegd een dubbeltalent. Niet alleen won hij het nationale schaakkampioenschap van Noorwegen zes keer, maar hij was ook een zeer getalenteerde voetballer. Agdestein speelde als profvoetballer bij Lyn FC in Oslo en kwam acht keer uit voor het Noorse nationale elftal. Een knieblessure maakte een vroeg einde aan z’n voetbalcarrière.
*
Tegenwoordig geeft Simen Agdestein schaakles aan het Noors College voor Topsporters. Hij schreef een boeiend maar tegelijkertijd leerzaam verhaal over wat een getalenteerde jongen met toewijding en concentratie kan bereiken.

Terwijl we Magnus op zijn wonderbaarlijke reis volgen, is Agdestein onze gids die kwistig met anekdotes strooit en vertelt over het gezinsleven van de Carlsens. Magnus’ partijen voorziet hij van helder commentaar waar iedereen wat van kan opsteken. Schaakwonder is een boek dat elke ouder, beginner of clubschaker in één ruk uit zal lezen.

17,50

Uitverkocht

Beoordelingen ()
Schaakwonder; Hoe Magnus Carlsen de jongste grootmeester ter wereld werd heeft nog geen reviews. Deel uw product ervaring en plaats een review.
Schaakwonder; Hoe Magnus Carlsen de jongste grootmeester ter wereld werd


Alternatieve artikelen: